Cat de important este calapodul pantofului?

Cat de important este calapodul pantofului?

Cat de important este calapodul pantofului?

 

 

Calapodul pantofului este foarte important, deoarece dupa el ne ghidam cand vine vorba de incaltamintea pe care noi o alegem. Astazi am ales sa va vorbesc despre anatomia pantofului si sa intelegem cat de importanta este aceasta pentru sanatatea picioarelor noastre. Daca nu respectam marimea reala a piciorului nostru riscam sa ne creem probleme de sanatate ca de ex: Dureri de spate, degete inclestate de la pantofi foarte stramti, genunchii au de suferit de la platforme, ciuperci de la pantofi cu talpi de plastic.

 

Calapodul – este replica conturului talpii noastre, indiferent ca e vorba de un pantof cu toc, de un balerin sau de o espadrila cu talpa ortopedica. Calapodul poate fi din lemn, din plastic (perspex transparent sau plastic colorat), din pluta si este cel care stabileste forma talpii interioare a pantofului, precum si gradul de arcuire a acesteia.

 

Glencul – este curbura pantofului, imediat sub talpa. In functie de cat de bine este facut calapodul, greutatea noastra se distribuie mai bine sau mai rau pe lungimea talpii, iar arcuirea glencului poate face pantoful mai mult sau mai putin comod.

 

Staiful – este partea din spate a pantofului, acolo unde de obicei faci bataturi cand pantofii sunt noi. Acelasi lucru se mai intampla si cand staiful este prea inalt. Daca staiful este prea jos, pantoful nu are suficienta stabilitate si iti aluneca din picior.

 

Caputa – in engleza i se spune „vamp” si este vorba de gradul de decupare a pantofului. O caputa joasa creaza iluzia unui picior mai lung si a unei glezne mai fine, pe cand una inalta face ca piciorul sa para mai gros iar glezna mai butucanoasa.

 

Bombeul – adica varful, se schimba o data cu moda. Poate fi ascutit (ca un varf de ac), rotund, rotunjit (asemanator unei migdale), oval (cum sunt balerinii), patrat (cah!). Cei rotunjiti sugereaza tinute retro (anii’20-’40), cei foarte ascutiti sunt asociati divelor.

 

Tocul – pe langa numeroase denumiri si forme (stiletto, Louis, kitten, conic samd), cand cumperi un pantof trebuie sa tii cont de inaltimea lui (cu cat e mai inalt, cu atat centrul de greutate al corpului tau se modifica si mersul e mai dificil), de inclinarea si de latimea acestuia.

Comentarii