Scurt istoric al pantofilor stiletto.

Scurt istoric al pantofilor stiletto.

Pantofii stiletto,scurt istoric.

 

 

Pantofii stiletto sunt cei mai populari in randul doamnelor si domnisoarelor de aceea sunt si cei mai accesorizati de femeile fashoniste din ziua de astazi.

De ce sunt mai diferiti pantofii stiletto? Deoarece acestia au o istorie. Au revenit recent pe piata deoarece o lunga perioada de timp acestia nu au mai fost la moda.

Asa ca iti prezentam Istoria pantofilor stiletto. Citeste-ne !

 

Ce sunt pantofii Stiletto?

 

Pantofii Stiletto fac referire la pantofii cu toc înalt si subtire cunoscuti si sub denumirea de “pantofi cu toc cui”. Termenul de “stiletto” a fost folosit pentru a desemna pantofii cu toc cui pentru prima data în jurul anilor 1930. El provine din limba italiana, de la cuvântul “stiletto”, care înseamna stilet. Stiletul era un pumnal subtire italian care se asemana ca forma cu tocul pantofilor care i-au preluat denumirea.

 

Caracteristica definitorie a pantofilor Stiletto este tocul înalt si subtire, însa nu toti pantofii care au toc pot fi încadrati în aceasta categorie, ci doar cei care respecta anumite dimensiuni. Acestia trebuie sa aiba o înaltime ce variaza între 2,5 cm ?i 25 cm sau pot chiar sa depaseasca 25 cm, caz în care pantoful este prevazut si cu o platforma pentru a putea sustine piciorul; iar diametrul tocului la baza de la sol trebuie sa fie mai mic de 1 cm. În ceea ce priveste interiorul tocului, acesta este confectionat dintr-o tija metalica sau dintr-un aliaj din o?el care poate sa sus?ina piciorul la o asemenea înaltime. Desi la început termenul “stiletto” viza doar tocul pantofului, dupa anul 1960 vârful a devenit tot mai alungit, precum tocul, astfel încât “stiletto” se refera acum la forma pantofului în întregime.

 

Scurt istoric al pantofilor Stiletto.

 

Primii pantofi Stiletto au putut fi observati în fotografii, în anii 1940, la solista Mistinguett. Cel care i-a confectionat era Andre Perugia, însa nu el este cel care a fost desemnat si creatorul lor.

 

Designerul italian Roger Vivier (1913-1998) a inventat (oficial) Stiletto pentru a însoti hainele concepute de designerul de moda francez Christian Dior (1905-1957) la începutul anilor 1950. Au fost mentionati pentru prima data în presa în Daily Telegraph, în data de 23 septembrie 1953.

 

Roger Vivier a utilizat metode noi tehnologice de constructie a tocului, folosind anumite aliaje metalice care aveau scopul sa confere mai multa stabilitate piciorului aflat la înaltime. În acest mod el reuseste sa obtina un toc mai subtire ca cele purtate anterior, pe care el îl numea “acul”.

 

Pantofii Stiletto au stârnit numeroase controverse de-a lungul timpului, fiind asociati cu femeile “usoare”, datorita naturii erotice pe care înaltimea impresionanta le-o confera. Perceptia asupra acestor pantofi s-a schimbat între timp, acum Stiletto fiind o expresie a feminitatii si a elegantei, prin crearea iluziei unei siluete mai suple si a unui picior mai subtire si mai lung.

 

Pantofii Stiletto ajung la forma cea mai rafinata la începutul anilor 1960, când vârful acestora devine la fel de subtire si alungit precum tocul. Urmeaza doua decenii în care acest tip de încaltari nu mai este în tendinte, însa revine în forta în anii 1980, când femeile au început sa adopte tinute pentru putere, iar tocul înalt le ajuta sa se ridice la înaltimea barbatilor, pastrându-si totodata feminitatea. Dupa ce au disparut aproape complet în anii 1990, Stiletto revin în tendinte dupa anul 2000, când femeile adopta acest stil pentru tinute office sau casual. Dupa cum arata tendintele, pantofii cu toc cui vor ramâne pe podium pentru mult timp, acestia devenind absolut necesari oricarei femei care vrea sa se simta supla si eleganta. Cei mai populari pantofi stiletto ai site-ului deluat.ro sunt:
-Pantofi dama Kaya rosii,inspira feminitate si eleganta 
-Pantofi dama Jordyn black,pentru o tinuta care sa iti scoata in evidenta feminitatea

 

Comentarii